Steun ons en help Nederland vooruit

Openbaar vervoer, lokale vervoersinitiatieven

Openbaar vervoer dient van hoge kwaliteit te zijn om mensen te verleiden om voor de trein of de bus te kiezen. Dit betekent openbaar vervoer met betrouwbare en frequente vertrek/aankomsttijden (ook ’s avonds en ‘s winters), aangename, toegankelijke voertuigen en haltes (veilig, schoon en prettig in het gebruik, ook voor ouderen en mensen met een fysieke beperking) en genoeg haltes, zodat de afstand tot een overstap of bestemming niet disproportioneel is.

Helaas is dit nu niet altijd het geval, denk maar aan de aansluitingen tussen de bussen en treinen in Bergen op Zoom en Roosendaal. Soms moet een gemeente daarom zelf optreden door adequate infrastructuur aan te leggen, bushaltes, of door een sterke lobby in de provincie uit te zetten om openbaar vervoer te verbeteren.

In gebieden met een lage bevolkingsdichtheid is ‘normaal’ openbaar vervoer soms financieel niet meer in stand te houden. In die gebieden kan meer vraaggestuurd openbaar vervoer een oplossing bieden. De gemeente kan budgetten voor speciaal vervoer (zoals WMO of school) combineren met het ondersteunen van lokale vervoersinitiatieven, om zo toch vervoer aan te kunnen blijven bieden.

Laatst gewijzigd op 10 maart 2018